Génpiszka

az ETK Génpiszka Munkacsoportjának honlapja

Te így képzelted a Paradicsomot?

  Emberi antitesteket termelõ egerek 


  New York, 2000. március 23. (MTI) - Kalifoniai és New Jersey-i biotechnológiai cégek olyan génmanipulált egereket fejlesztettek ki, amelyek sajátjaik helyett emberi antitestek termelésére képesek. Az antitest-alapú gyógyszereket általában hatékonyabbnak tartják a laboratóriumokban mesterségesen elõállított társaiknál, mert ezek a szervezet természetes védekezõrendszerét aktiválják a betegség elleni küzdelemre, s alkalmazásuk a gyógyításban kevesebb mellékhatással jár.

  A kísérletek érdekessége, hogy az egerek az õket megtámadó
  betegségek kórokozói ellen humán antitesteket termelnek, nem pedig a
  rágcsálókra jellemzõket, ez alkalmassá teszi õket humán gyógyszerek
  kifejlesztésére. Az egerek szervezete - kis gyárakhoz hasonlóan - pontosan
  olyan immunválaszt ad, amilyet az ember, s szervezetükbõl így kivonhatók a
  gyógyszerként használható immár humán antitestek. 
  A Medarex and Fremont cég és a kaliforniai központú Abgenix több milliós profitot remél az egerek segítségével kifejleszthetõ gyógyszerektõl, s bár a cégek még a gyakorlatban nem bizonyítottak, a tõzsde máris megelõlegezte nekik a bizalmat: a Medarex részvényei a múlt szeptemberi 7 dolláros árfolyam után márciusra 206 dollárra kúsztak fel. 
  A piac egyelõre nem igazán méltányolja azt a szakértõi vélekedést, hogy ezeknek a biotechnológiai fejlesztéseknek semmi közük a génmanipulációs Genom-programhoz, hiszen a kísérletek nem a humán génállománnyal kapcsolatosak. Nagy gyógyszergyártók azonban élénk érdeklõdést mutatnak a kísérletek iránt, és megállapodásokkal igyekeznek jövõbeni pozíciójukat
  biztosítani az antitest-alapú gyógyszerfejlesztésben. 


Drótlevélcímünk: genlist@zpok.hu